Çin’in Xinjiang’da çözüm yolu İslam dünyasında yankı buluyor

Gazeteci yazar Mehmet Ali Güller, Çin’in özellikle İslam dünyasına kendisini anlatmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Taraflar arasındaki yakınlaşmanın Amerika Birleşik Devletleri’nin oyun alanını daralttığına işaret eden Güller, düzenlenen basın toplantısının bu nedenle olumlu olduğunu düşünüyor.

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ne 14 ülkeden 30’dan fazla tanınmış Müslüman şahsiyetin gezisinin ardından basın toplantısı düzenlendi. Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi’nin düzenlendiği toplantıda bölgedeki son ziyaret ve sonrasında gelişmeler aktarıldı. CRI Türk’te Özgür Özbakır’ın hazırlayıp sunduğu Gün Ortası’na katılan gazeteci yazar Mehmet Ali Güller, Çin’in özellikle İslam dünyasına kendisini anlatmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Taraflar arasındaki yakınlaşmanın Amerika Birleşik Devletleri’nin oyun alanını daralttığına işaret eden Güller, Washington’ın bölgeye dair politikasını şu ifadelerle eleştirdi:

Amerika’nın çelişen örnekleri var

“Çin ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi meselesi, insan hakları ve demokrasi meselesi değildir. Bu mesela Amerika’nın ‘Türk sevgisi’ meselesi de değildir. Amerika’nın birbiriyle çelişen örnekleri var, birincisi, Amerika’nın meselesi Türk sevdası ise, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesinde yaşayan halkın Çin’den ayrılmasını istiyorsa, mevcut durumda ayrı yaşan Kıbrıs Türkleri’ne baskı uygulayıp ‘Rum’la yaşa’ diyor? Çünkü Amerika’nın problemi, insan hakları veya demokrasi değildir. Amerika’nın amacı çıkarlarıdır. Amerika’nın çıkarları Asya’da, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde kışkırtıcı faaliyetle Çin’in karışmasını gerektiriyor. Doğu Akdeniz’deki Amerika çıkarı da Kıbrıs’ta Türklerin ayrı bir devlet olması yerine Rumlarla birlikte olup, Rum ülkesinin de bir Avrupa ülkesi olarak komple Amerika ve Atlantik kampı adına Doğu Akdeniz’de ve enerji politik mücadelede etkili olmasını istiyor. “

ABD’nin derdi kuşak ve yol

“Temel mesele Kuşak ve Yol projesidir. Bu proje dünyanın bugüne kadar yapılmış en kapsamlı ve ortakları da dahil edildiğinde dünyanın 4/3’ünün ortağı olduğu en büyük projedir. Amerika, Çin’i küresel liderliğine meydan okuyan en önemli koz olarak görüyor. Çünkü proje ekonomik büyüklüğü haricinde Amerika’nın geleneksel müttefiki Avrupa’yı da Asya-Pasifik’e bağlayan bir siyasal hat. Bu sebeple Amerika Kuşak ve Yol Projesi’ni bozmak istiyor. Temel hedefi Çin’i kendi bölgesinde sıkıştırmaktır. Amerika’nın hedefi Afrika ve Avrupa’nın Çin ile olan bağını mümkün olduğu kadar kısmaktır. Amerika’nın bu hedefi gerçekleştirmek için izleyeceği stratejiyi, kesmek için çeşitli ‘düğüm noktaları’ belirlediğini görüyoruz. Çin ise önlemlerini alıyor. Çin’in Pakistan ile yaptığı koridor, bu açıdan önemini koruyor. Amerika bir yandan Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde zulüm yaptığı yalanı üzerinden propaganda yapıyor diğer yandan da Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde ‘İbadetleri yasakladığı’ gibi yalanlarla da İslam Dünyası’yla Çin’i karşı karşıya getirmeye çalışıyor.”

Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu