Ege Üniversitesi Güçlü laboratuvar altyapısıyla kamu ve özel sektörün Ar-Ge üssühaberi

Güçlü ve tematik laboratuvar altyapısıyla dikkat çeken Ege Üniversitesi, sunduğu test ve analiz hizmetleri ile kamu ve özel sektörün Ar-Ge üssü olarak hizmet veriyor.

Sanayi Bakanlığı Laboratuvar ve Araştırma Altyapısı Portalı Bilgi Sistemi (LABS) yıllık verilerine göre Ege Üniversitesi, kamu ve özel sektörün test ve analizlerine yönelik verdiği hizmetlerde son dört yılda önemli bir sıçrama gösterdi.  Geniş bir yelpazede laboratuvar ağına ve araştırma altyapısına sahip olan Ege Üniversitesinde, 2019-  2022 yılları verileri karşılaştırıldığında; 83 olan laboratuvar sayısı 95’e, 130 bin 594 olan analiz sayısı 204 bin 563’e, 20 milyona yakın olan analiz geliri 46 milyonun üzerine, yüzde 52 olan sanayi iş birliği oranı yüzde 60’a yükseldi. Aynı zamanda Ar-Ge inovasyon ve ürün geliştirme kapsamında sunulan hizmet sayısı 188 bin 258 olurken bu hizmetlerden elde edilen gelir ise 24 milyon 667 bin 628 olarak kaydedildi.  

Açıklanan verileri değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Sanayi Bakanlığımız tarafından araştırma altyapılarına sahip kamu ve yükseköğretim kurumları arasında iş birliğini artırmak,  mükerrer yatırımların önlenmesini teminen mevcut makine-teçhizat, insan kaynağı, araştırma faaliyetleri ve test hizmetlerine ilişkin güncel bilgilerin paylaşmak amacıyla  oluşturulan Laboratuvar ve Araştırma Altyapısı Portalı Bilgi Sistemi verilerinde, üniversitemiz altyapısı ile sunulan test ve analizler, önemli bir ivme gösteriyor. Ege Üniversitesi; analiz sayısı, sanayi iş birliği oranı, Ar-Ge inovasyon ve ürün geliştirme kapsamında sunulan hizmet sayısı ve sunulan hizmetlerden elde edilen gelir miktarı parametrelerinde son dört yılda büyük bir artış gösterdi. Bu başarıda emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Ege Üniversitesinde son dönemde araştırmaya ve laboratuvar altyapısına yönelik önemli projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin,  bölgemizin ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Üniversitemiz laboratuvar altyapısını yenilenerek güçlendirdik. Mevcut laboratuvarlara ilaveten günün koşullarına uygun yeni laboratuvarları ve son teknoloji cihazları Ege Üniversitesine kazandırdık.  Tüm laboratuvarları bilimsel araştırma yapmak isteyen lisans ve lisansüstü öğrenciler ile akademisyenlerin ortak araştırma geliştirme ve bilim üretme noktası haline getirdik.  Ege Üniversitesinin sahip olduğu araştırma olanaklarını paydaşların erişimine açtık. Araştırmacıların ve iş dünyasının taleplerine yönelik birçoğu tematik olmak üzere pek çok laboratuvarı alt yapımıza kazandırdık” diye konuştu.

“Bölgemize ve ülkemize geniş yelpazede test ve analiz hizmeti sunuyoruz”

Ege Üniversitesi bünyesinde çeşitli sektörlere test ve analiz hizmeti sunduklarını ifade eden Prof. Dr. Budak, “Üniversite- Sanayi iş birliğine önem vererek, iş dünyasının talep ettiği analiz, test ve ölçümleri Ege Üniversitesi güvenilirliğiyle ilgili sektörlerin kullanımına sunduk. Birimlerimiz, gerçekleştikleri analizlerle alanlarına öncülük ediyorlar. EGE-LABSİS uygulamamızı özel sektörün, paydaşların ve sanayicilerin kullanımına açtık. Ege MATAL’ı yeni ve güncel teknolojilerle donattık. Gerek bölgemiz çevresinde gerekse farklı bölgelerde yer alan üniversite, kamu kuruluşları ve sanayi Ar-Ge ve Ür-Ge’lerine yönelik hizmet ve analiz talepleri geçen yıllara göre ciddi oranda artış gösterdi. Bu birimimiz Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesinde önemli yer tutan sektörlere yönelik temel araştırmalar başta olmak üzere,  sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu ürün ve üretim süreçlerinde uygulanan test ve analizlere kadar tüm aşamalarda adından söz ettirmeye başladı. Üniversite–Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ile özel sektörün ve sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu temel analiz ve testlerin gerçekleştirilmesinde referans merkezi olan EGE MATAL’a son yıl içinde özel sektör tarafından yoğun başvuru yapıldı. Üniversitemizde nanoteknolojiden biyoteknolojiye, enerjiden savunma sanayiye kadar pek çok konunun çalışıldığı araştırma altyapısına ulaşıldığını ifade edebilirim. Uluslararasılaşma misyonumuz doğrultusunda laboratuvar altyapımızı dost, kardeş ve komşu ülkelerimizle paylaşıyoruz. Araştırmacılarımız ve birimlerimiz yurt dışındaki akademisyenlerle ve üniversitelerle iş birliği yapıyor ve araştırma kurumları ile Ar-Ge ve inovasyon konularında birlikte çalışıyorlar” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu