Antalya Büyükşehir Belediyesi, sulanamayan arazileri modern sulama sistemleriyle donatıp ekonomiye kazandırıyor. Döşemealtı Kovanlık’ta ilk etapta 3 bin 100 dekar tarım arazisini suyla buluşturacak projede ilk borular birbirine bağlandı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Döşemealtı İlçesi’nin Kovanlık Mahallesi’ne kapalı devre sulama sistemi inşaatına başladı. Sistem tamamlandığını sulanan alan ilk etapta iki katına çıkacak. Su ve enerji tasarrufu ile birlikte bölgedeki tarımsal çeşitlilik artacak, ekonomiye milyonlar kazandırılacak. Yıllardır mısır ve buğday ekilebilen bölgede, proje tamamlandığında sebze ve meyve ağaçları boy gösterecek. Tarımsal çeşitlilik çiftçilerin gelirini arttırırken, istihdama da katkı sağlayacak.
İSRAFA SON
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarım sektörüne verdiği destekle çiftçinin yüzünü güldürüyor. Büyükşehir Belediyesi, Başkan Muhittin Böcek'in talimatıyla, Döşemealtı Kovanlık Mahallesi'nde ekonomik ömrünü tamamlayan ve su israfına neden olan açık sulama kanalı yerine kapalı devre modern damlama sulama sistemi kurmak için düğmeye bastı. Kurulacak yeni sistemle ilk etapta 3 bin 100 dekar tarım arazisi suyla buluşturulacak. Çiftçiler arazilerini daha kolay ve modern bir yöntemle sulama imkânına sahip olacak, verim de artacak.
HEM ALAN ARTACAK, HEM MALİYET DÜŞECEK
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel, Kovanlık Mahallesi’nin 15-20 yıldır sulama sorunu yaşadığını, vatandaşın talebi, Başkan Muhittin Böcek’in talimatı doğrultusunda projeyi tamamladıklarını söyledi. Özel, “Gerekli ekipman ve teçhizatı sağladık ve inşaata başladık. Bu bölge su yönünden çok zengin. Kaynaklarımızın verimli ve düzgün değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Kovanlık’taki kooperatifimiz desteklediğimiz ve enerji giderlerini ödediğimiz bir kooperatif. Yaptığımız kapalı devre sistem ile enerji giderlerinin de dörtte bir oranına düşeceğini planlıyoruz. Şu an 1500 dekarlık bir alanın sulaması yapılabiliyor. Bu iki katına çıkacak. Dörtte bir maliyetle mevcuttakinin iki katı arazi sulanacak. Proje bittiğinde bölge için ciddi bir istihdam sağlanacak” dedi.
BELEDİYENİN İMKANLARIYLA 3’TE 1’İNE YAPILACAK
Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürü Naci Şentürk, ise proje için 3 kez ihaleye çıkıldığını ancak ihaleyi alan olmadığını belirterek, “300 çiftçi ailesi yaklaşık 1500 nüfus bu projeden yararlanacak. Antalya için önem arz eden bir proje olduğu için taşın altına elimizi koyalım, kendimiz yapalım ve çiftçiye hizmete sunalım istedik. 3 bin 100 dekar arazi sulamaya açılacak. Toplam 14 kilometre boru döşenecek. Proje kapsamında bir adet 500 tonluk havuz yapılacak. 84 adet su alma yapısı arazinin değişik yerlerine konulacak. Burada yaklaşık 10 bin dekar arazi var. Önümüzdeki dönemde bu arazinin tamamını sulamaya açmayı hedefliyoruz. Biz ilk etabını yapıyoruz. Yapılan işin maliyeti yaklaşık 50 milyon lira. Belediyenin imkanlarıyla 15 milyon liraya bitirmeyi hedefliyoruz. Burada çalışan pompalar için güneş enerji santrali inşa edebilirsek ücretsiz olarak kullanıma sunmuş olacağız” dedi.
ÇİFTÇİLER DÖRT GÖZLE PROJEYİ BEKLİYOR
Kovanlık Sulama Kooperatifi Başkanı Serkan Çoban, “Şu anda kullandığımız açık sulama sistemi, hem çok maliyetli, hem de sınırlı alanı kapsıyor. Ayrıca su israfı çok oluyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yapmaya başladığı yeni sulama sistemini tüm çiftçiler dört gözle bekliyor, arazilerimiz suya kavuşacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçiye verdiği elektrik desteğinden de çok memnunuz. Büyükşehrin bize elektrik desteği olmazsa tarlalar bugüne kadar boş kalırdı. Geçen yıl Büyükşehir’den 1 milyon TL enerji desteği aldık ve böylece çiftçiden saat başına 30 TL sulama ücreti aldık. Büyükşehir’in desteği olmasaydı bu rakam 150 TL olurdu. Kimse tarlasına bir tane tohum atamazdı” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı