‘Depreme Dayanıklılık Testi’ Olumsuz Raporuna Rağmen Kullanılan A Blok Enkazında Büyük Acı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi ağır hasar alırken, İskenderun Devlet Hastanesi’nin A Blok olarak geçen, Eski SSK Hastanesi olarak bilinen bina tamamen yıkıldı. Deprem felaketinde en acı tablolardan biri İskenderun Devlet Hastanesi A Blok’ta yaşandı. Yıkılan hastanenin yoğun bakım ve yataklı servisler ile aktif olarak kullanıldığı öğrenilirken, içerisinde kaç sağlık çalışanı ve hastanın bulunduğuna yönelik net sayıya ulaşılamadı. Hastanenin resmi internet sitesinde, 2012 yılında hastanenin A bloğu için yaptırıldığı belirtilen ‘Deprem Dayanıklılık Testi’ Raporunun olumsuz olduğu bilgisine yer verilmesi dikkat çekti. Söz konusu olumsuzdur raporuna rağmen kullanılan eski hastane enkazından sağlık çalışanları ve hastaların cenazelerinin çıkartıldığı bilgisine ulaşıldı. 

İskenderun Devlet Hastanesi A Blok’ta yaşanan acı  olayın, yanında depremde ağır hasar alan Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi’nde de can kayıpları olduğu belirtildi. Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) ulaştığı Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, eğitim araştırma hastanesinin yıkılmamasına rağmen can kayıplarının olduğunu, hastaneye gittiklerinde içler acısı bir tabloyla karşılaştıklarını söyledi.

Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB) da 9 Şubat 2023 tarihli Hatay Ön Değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaştı. TMMOB raporunda Hatay ve İskenderun’a ait değerlendirmelerde arama kurtarma çalışmalarına dair bilgiler de yer aldı. 

‘Deprem Dayanıklılık Testi’ raporu olumsuz! 

İskenderun Devlet Hastanesi’nin resmi internet sitesinin ‘Kurumsal’ bölümünde ‘Hastane Tanıtım Sunumu’ kısmında son sayfa olan 46’ıncı sayfasında ‘Talepler’ başlığında 1000 yataklı tek yerleşkede yeni bir hastane binasına acil ihtiyaç olduğu, 2012 yılında hastanenin A Blok’unda yapılan ‘Deprem Dayanıklılık Testi’ raporunun olumsuz geldiği yazıyor. A bloğun fiziki olarak eski olup 4-6 yataklı koğuş tipi odaların bulunduğu, acil servis, yataklı servisler, poliklinikler, yoğun bakımlar, özellikli birimler açılarından her iki bina da ihtiyaca cevap verilmediği bilgisi yer alıyor. Talepler başlığında 2 ayrı yerleşkenin bölünmeye yol açtığı, sevk ve idare açısından ekstra yük getirdiği, iki ayrı yerleşkede personel optimizasyonunun sağlanamadığı belirtiliyor. Bina ile ilgili 2012’de yaptırılan ‘Deprem Dayanıklılık Testi’ sonucunun olumsuz olduğu paylaşılıyor. Rapor sonuç bilgisine hastanenin internet sitesinde yer veriliyor. İskenderun Devlet Hastanesi resmi web sitesinde sunum dosyasının güncellenme tarihi 7 Nisan 2022 olarak yer alıyor. 6 Şubat’taki deprem felaketinde A Blok yıkıldı. Arama kurtarma çalışmalarında gecikme yaşanıldığı iddia edilen hastane enkazından sağlıkçıların ve hastaların cenazelerinin çıkartıldığı bilgisine ulaşıldı. 

Hatay Tabip Odası Başkanı Yılmaz:“Hatay EAH Yıkılmadı Ama Felaketi Yaşadı” 

İskenderun Devlet Hastanesi A Blok hakkında bilgi almak üzere ulaştığımız Hatay Tabip Odası Başkanı Dr Sevdar Yılmaz, A blok olarak kullanılan eski devlet hastanesinin çok eski bir yapı olduğunu, 1999 Gölcük depreminden sonra çıkarılan deprem yönetmeliğinden önce yapıldığını belirtti. A Blok ile ilgili enkaz çalışmaları ve diğer süreçlerin takipçisi olduklarını belirten Yılmaz, “İskenderun’da yaşanan felaketin bir başka türlüsünün de  Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaşandığını söyledi. Fay hattı üzerine 10 yıl önce temeli atılan, 7 yıl önce hizmete açılan hastane 6 Şubat’taki depremde büyük hasar gördü. Duvarları çatladı, tavanı çöktü, zemini çatladı ve yerinden oynadı. Çıkamayacak durumda olan yatalak hastalar, bebekler, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalar oradan çıkamadı. Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi’nde büyük bir felaket yaşandı. Hastaneye gittim ve orada karşılaştığımız manzara içler acısıydı. Acil serviste 50 tane cenazeyi ben kendim saydım. Hastanenin iç tarafına giremedim. 10-11 katlı yoğun bakım üniteleri ve çok sayıda yataklı servisleri olan  hastanede çıkamayan hastaların cenazeleri var. Bu hastaneden ne kadar cenaze çıkacak bilemiyoruz . Küvezlerde bebekler vardı. Onları çıkaran olmadı. Bu konuda AFAD ekiplerinin, yaralıları enkaz altındakileri, cenazeleri çıkaracak, sağlık çalışanlarına, hekimlere teslim edecek ekipleri yoktu. Ekip geldi bu sefer de ekipman eksikliği vardı. Yeterli ekip ve ekipman olsaydı çok sayıda insan kurtarılabilirdi” açıklamasında bulundu.

TMMOB, 9 Şubat Tarihli Değerlendirme Raporu

Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB) 9 Şubat 2023 tarihli ön değerlendirme raporunda, Hatay iline ilişkin değerlendirmelerde Antakya’da Özel Akademi Hastanesi ile İskenderun Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinin bulunduğu 6 katlı A bloğun yıkıldığı, bu bölgelerde belediyenin oluşturduğu bir kriz masasının bulunmadığı belirtildi. Yalnızca valilik tarafından oluşturulan AFAD krizi masasının bulunduğu ve kentte depremin yaşandığı ilk iki gün hiçbir alanda organize bir çalışma yapılmadığı belirtildi. Raporda şu cümlelere yer verildi: “İskenderun’da hiçbir AFAD ve Kızılay yetkilisi bulunmamaktadır. Vatandaşlar arama kurtarma çalışmalarını kendi imkanlarıyla yürütmektedir. İş makinaları henüz gelmeye başlamıştır. Sağlık hizmeti verilmemektedir. Devlet hastanesi yıkıldığı için hastalar Adana ve Mersin’e taşınmaktadır.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu