Devlet Çoksesli Korosu 2023-2024 Konser Sezonuna Başlıyorhaberi

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin, 100. yılının coşkusu tüm yurdu sararken, 35. yaşını da kutlayan Devlet Çoksesli KorosuŞef Dr. Burak Onur Erdem ve konuk şeflerle marşlarla, türkülerle, senfonik ve a capella eserlerle görkemli konserlere imza atacak. 

Avrupa Koro Federasyonu (ECA-EC) Başkan Yardımcılığı ve Uluslararası Koro Müziği Federasyonu (IFCM) Avrupa Temsilciliği görevlerini başarıyla yürüten ve aynı zamanda direktörlüğünü yaptığı, Nisan ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 2023 Dünya Koro Sempozyumu ile Türkiye’nin uluslararası koro camiasında saygın bir pozisyona ulaşmasında büyük pay sahibi olan Burak Onur Erdem yönetiminde, 2019’dan bu yana TENSO (Avrupa Profesyonel Korolar Birliği) üyesi Devlet Çoksesli Korosu, 2023-24 konser sezonunda da başta Ankara olmak üzere Bursa, İstanbul, Antalya, Sivas ve Adanalı dinleyicilerle bir araya gelecek. Cumhuriyet coşkusunu, ilk olarak 13 Ekim’de Şef Cemi’i Can Deliorman yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Bursalı yurttaşlarımızla paylaşacak olan Devlet Çoksesli Korosu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca düzenlenen yarışma sonucunda birinci seçilen Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl Marşı’nı ve 100. yılı için bestelenen diğer marşlarla birlikte Cumhuriyet’e adanan eserleri halkımızla birlikte söyleyecek olmanın heyecanını yaşıyor. Koro, 26 ve 27 Ekim’de benzer bir repertuarla ve bu kez CSO ile birlikte Cumhuriyetin başkenti Ankara’da CSO Ada Ankara Ana Salon’da dinleyiciyle buluşacak. Anadolu’nun her köşesinden çoksesli halk türkülerinin yer aldığı program, Aralık ayında Sivas’ta, Ocak ayında ise Ankara’da dinleyiciyle buluşacak.

Martin Palmeri’nin, Latince metinlerle tango ritmini buluşturduğu enerjik ve büyüleyici eseri “Misa Tango” ile sezonu açan Koro, bu sezon, a capella serisinde “Anadolu’nun Nefesi”, “Zamansız Sözler”, “Aydınlık Gece” ve “Mevsimler-Rönesans Madrigalleri” başlıklı, her biri ayrı içerikle oluşturulmuş konserlerini seslendirecek. Vefatının 50. yıldönümünde UNESCO’nun anma programında yer alan, dünyayı gönül gözüyle gören büyük halk ozanımız Aşık Veysel için Devlet Çoksesli Korosu siparişiyle Erberk Eryılmaz’ın bestelediği “Feryat” isimli eser, “Anadolu’nun Nefesi” konsepti içinde 18 Ocak’ta dünya prömiyeri yapacak. Anadolu’nun her köşesinden çoksesli halk türkülerinin yer aldığı program, Aralık ve Ocak aylarında dinleyiciyle buluşacak. Şubat ve Mayıs ayında Koro, “Zamansız Sözler” başlıklı konserlerle Bach, Mendelssohn, Brahms ve Rachmaninoff’un müzikleriyle kadim metinleri, Yunus Emre, Nesimi ve Mevlana’nın çokseslendirilmiş dizelerini harmanlayan bir programla dinleyici karşısına çıkacak. “Aydınlık Gece” başlıklı konserde ise Romantik Dönem bestecileri Brahms, Mendelssohn ve Schubert’in koro eserleri, oda müziği formunda seslendirilecek. 

 Devlet Çoksesli Korosu, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında, 26 ve 27 Eylül tarihlerinde CerModern Flow Dijital Sahnede vereceği “Mevsimler-Rönesans Madrigalleri” başlıklı konseriyle, izleyicilerin üç tarafını saran dijital görsel destekli bir konser deneyimi sunacak. Josquin, Monteverdi ve Morley’e ait Rönesans madrigallerinde geçen söz ve müziğin insanda yarattığı duygularla dört mevsimin yorumlanacağı konser, dönem enstrümanlarından oluşan Ensemble Galatia eşliğinde seslendirilecek. Sanatın teknolojiyle harmanlandığı konser, CerModern’in büyüleyici sahnesinde görsel bir şölenle şimdiye kadar görülmemiş bir yorumla hafızalara kazınacak. Konser, 17 ve 18 Nisan’da da tekrarlanacak.

Devlet Çoksesli Korosu’nun, Türkiye’de koro müziğinin merkezi olma bilinci ve sorumluluğuyla, eğitim faaliyetleri de aynı hassasiyetle devam ediyor. Koromuz, 24 Eylül’de müzik öğretmenleri için düzenlediği Koro Şefliği Atölyesiyle ülkemizde, koro müziğinin gelişmesine katkı sağlayacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Koro Gününü kutlayacak olan Devlet Çoksesli Korosu, bu kapsamda, 9 Aralık’ta amatör koroları konuk ederek Cumhuriyetimizin 100. yılında 1000 kişilik bir koro oluşturuyor; 10 Aralık’ta da “Birlikte Söyle” başlığıyla, amatör korolar için bir eğitim gerçekleştirilecek. 

Koro’nun unutulmaz şefi Walter Strauss’a adanan Koro Şefliği Masterclass’ının bu sezon sekizincisi düzenleniyor; konuk şef, Amerika doğumlu İsveçli duayen koro şefi Gary Graden. Ülkemizin dört bir yanından ve Avrupa’dan gelen koro şefleri, şef adayları, müzik öğretmenleri ve öğrencilerini Ankara’da buluşturan bir haftalık eğitim sonrası, 28 Ocak’ta ustalık sınıfında aktif katılımcı olarak yer alan şefler yönetiminde Koro’nun Masterclass Kapanış Konseri gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz sezonlarda Walter Strauss Koro Şefliği Masterclass’ında eğitim veren iki duayen koro şefi Jan Schumacher ve Georg Grün de bu sezon konuk şef olarak Koro’nun iki konserini yönetecek: 9 Mart’ta “Aydınlık Gece” ve 4 Mayıs’ta “Zamansız Sözler”.

Dinleyicilerin her yıl heyecanla beklediği Yeni Yıl Konseri, Akdeniz’den Kuzey Denizi’ne, Latin Amerika’dan Orta Doğu’ya kadar dünyanın farklı coğrafyalarına ait halk şarkıları ve popüler müziklerle Devlet Çoksesli Korosu’nun yorumuyla CSO Ada Ankara Ana Salon’da 30 Aralık’ta gerçekleşecek.

Devlet Çoksesli Korosu için vazgeçilmez orkestralı eserler arasında yer alan Beethoven-9.Senfoni 31 Mayıs’ta İstanbul AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda, Mozart-Requiem ise 15 Mart’ta Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu’nda dinleyiciyle buluşacak.

CSO Ada Ankara Tarihi Salon’da faaliyetlerini sürdüren Devlet Çoksesli Korosu, 2023-2024 konser sezonu için hazırladığı renkli ve dopdolu programıyla konser salonlarına dinleyicilerini bekliyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu