Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD’de beklentinin bir miktar üzerinde gelen ocak enflasyonunun ardından Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmektedir. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,44, Topix Endeksi %0,30 düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,39, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,19 düşerken Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,49 geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi %1,57, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,91 ekside seyretmekte. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,50 düştü. ABD’de manşet enflasyonun beklentiyi hafifçe aşmasıyla Fed faiz artırımı beklentilerinin güçlenmesi sonrasında hisse senedi endekslerinin karışık kapatmasının ardından endeks vadelileri bugün satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. ABD tahvil faizlerinin kısa vadeli yukarı yönlü eğilimini sürdürdüğü görülmekte; şubat başında %3,33’e kadar gerileyen 10 yıl vadelilerin faizi bu sabah %3,74 civarındadır. Dolar Endeksi (DXY) 103,4 puanın üzerinde seyretmektedir. Fed politika yapıcılarından para politikasına ilişkin son dönemde gelen açıklamalar karışık olsa da görece şahin ağırlık korunmaktadır. Barkin ve Logan gibi bölgesel Fed başkanları enflasyonla mücadelede daha fazlasının yapılması gerektiği ve faiz artırımlarının beklenenden daha uzun bir süre boyunca devam edebileceğini vurgulamaktadırlar. Bugün küresel takvimde İngiltere’de ocak enflasyonu, Euro Bölgesi’nde aralık ayı sanayi üretimi ile ABD‘de geçen ayın sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri takip edilecek. ABD sanayi üretimi aralıkta aylık %0,7 ile Eylül 2021’den beri en sert düşüşü kaydetmişti. Yıllık bazda artış ise %1,65 ile Mart 2021’den beri en düşük seviyeye gerilemişti. Perakende satışların aralıkta aylık %1,1 gerilemesinin ardından ocakta yükselmesi beklenmekte. Yıllık bazda artış ocakta %6,02 ile Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti; yavaşlamanın devam etmesi beklenmektedir. Yurt içinde ocak ayı merkezi yönetim bütçe dengesi ve tarım ÜFE açıklanacak. Bütçe dengesi aralıkta 118,62mlr TL, faiz dışı denge 100,37mlr TL açık vermişti. Tarım ÜFE aralıkta aylık %4,82, yıllık %151,03 artmıştı. Yıllık artış kasımda %169,45 ile zirve gördü. Borsa İstanbul tarafında; on ili etkileyen deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağandışı fiyat hareketleri nedenleriyle Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarını 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11:00 itibarıyla 5 iş günü süreyle kapatmıştı. BIST100 Endeksi bugün yeniden işleme açılacak. Şirketlerin pay geri alımlarında stopajın sıfıra indirilmesi, BES fonlarında devlet katkısı fonlarının asgari hisse senedi oranlarının yükseltilmesi gibi ekonomi yönetiminin piyasayı destekleme yönünde aldığı çeşitli tedbir kararlarının etkisiyle sert satıcılı seyir dengelenebilir. Kısa vadede volatilitenin yüksek kalmasını beklemekteyiz.

Piyasalarda Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri haftanın ilk iki işlem gününde pozitif bir görünüm ortaya koydu. Fransa’da CAC 40 Endeksi %1,18, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,91 ve Almanya’da DAX Endeksi %0,47 arttı. ABD hisse endeksleri de bu hafta alıcılı fiyatlandı. Nasdaq Bileşik Endeksi teknoloji şirketlerindeki sert alımların etkisiyle %2’den fazla artarak yukarı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi %1,12 ve Dow Jones Endeksi %0,65 arttı. EUR/USD paritesi dün 1,074 seviyesinde yatay alıcılı seyrederken Dolar Endeksi (DXY) 103,3 puanda stabil kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi de bu hafta çok değişmedi ve %3,74 seviyesinde işlem gördü. Kıymetli madenlerden ons altın dün sınırlı artışla 1.856USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %0,31 düşerek varil başına 86USD’den fiyatlandı. Dün ABD’de açıklanan verilere göre ocak ayındaki aylık TÜFE piyasa beklentilerine paralel olarak %0,5 arttı. Yıllık TÜFE ise %6,4’lük artışla beklentilerin üzerinde yer alsa da önceki döneme kıyasla gerilemeye devam etti. Benzer şekilde yıllık çekirdek TÜFE’de %5,6’lık artışla tahminlerin üzerinde yer aldı. Ancak Aralık ayındaki %5,7’ye göre gerileme kaydetti. Eurostat’ın açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi ekonomisi (GSYH) geçen yılın son çeyreğinde beklentiler doğrultusunda çeyreklik %0,1 büyüdü.

BIST 100 Endeksi birçok il ve ilçemizde meydana gelen depreminde etkisiyle geçen haftanın ilk iki işlem gününde %9,85 düşerek 4.505,34 puana kadar geriledi. Borsa İstanbul A.Ş. tarafından çarşamba günü gerçekleşen işlemlerin ise iptal edilmesine karar verildi. Kur tarafı ve gram altında dün yatay fiyatlanma hâkim oldu. Ayrıca dün yurt içinde ekonomik veri akışı sakin seyretti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu