Hibya, 'Güncel'de hayvan hakları konuşuldu

Hibya, ‘Güncel’ programı kapsamında Hayvanlara Adalet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve avukat Hülya Yalçın’ı stüdyolarında ağırladı.

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, “2022 yılı Hayvan Yasası”, “Hayvanlara yönelik çip uygulaması”, Hayvanlara yönelik şiddet olayları”, “Sokak hayvanları ve barınaklar” gibi konu başlıkları ele alındı.

Serimoğlu, Türkiye’de son zamanlarda hayvanlara yönelik yasa ve çip uygulamasıyla ilgili sorunların olduğunu ifade ederek, sözü Yalçın’a bıraktı.

Konya ve Mamak’ta yaşanan hayvana yönelik şiddet olayları hakkında konuşan Yalçın, “Görüntüler çok korkunçtu. Hayvanlar eziyet ve zulüm altında hayatlarını kaybediyor ama toplum hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ediyor. Çünkü mesele hayvanlar üzerinden konumlandırılıyor. Mesele bunu yapan insanlar üzerinden konumlandırılsa biz bu insanlarla toplumda nasıl yaşıyoruz? diye bir kez daha düşünürüz.” dedi.

“Kanın dibine girdiğimiz için artık hiçbirine inanmıyoruz”

Yalçın, hayvan sever olduğunu söyleyen hiçbir kurum ve kamu görevlisine inanmadığını dile getirerek, “Kurumların süslü lafları vardır. Özel günlerde ne kadar hayvan sevdiklerini göstermeye çalışır. Biz artık 20 yıldır bu aktivizmin içerisinde hem hukukçu hem insan hem de kadın olarak kanın dibine girdiğimiz için artık hiçbirine inanmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Hayvanlara yönelik bu kadar yoğun bir düşmanlık hiç görmedim”

Amaçlarının hayvanların yaşam hakkını korumak olduğunun altını çizen Yalçın, “Kendi türümüzün barbarlıklarından hayvanları korumaya çalışıyoruz. Son zamanlarda hayvanlara karşı çok korkunç bir düşmanlık gelişmeye başladı. Bu kadar yoğun bir düşmanlık hiç görmedim.” diye konuştu.

“Hayvanlar sokakta sorun haline geldi”

Yalçın, hayvanların bir yaşam öznesi olarak görülmediği yönünde değerlendirmede bulunarak, “Ne zaman ki insanlar hayvanlara iyi davranarak, önüne yiyecek ve su koyarak, kötü davranışlardan korumak için bir faaliyete geçti, hayvanlar sokakta sorun haline geldi. Cezasızlık, sevgisizlik ve eğitimsizlik var.” dedi.

“Devlet çip uygulamasını ücretsiz yaptırmalıydı”

Hayvan hakları savunucuları arasında bir fikir birliği olmadığını ve büyük bir çoğunluğunun çip uygulamasına karşı olduğunu söyleyen Yalçın, “Hayvanları korumaya çalışan insanları bu kadar zora sokmaya gerek yok. Madem önemli bu çip, devlet ücretsiz yaptırmalıydı.” şeklinde konuştu.

Yalçın, empati ve vicdanı olmayan insanların ceza dışında hiçbir şeyle durdurulamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İnsanlar hayvanlara bu kadar kötülük yapacaksa da başına gelecek her şeyi hak edecek. Çip uygulamasının hayvan haklarının daha iyi korunması için başlatıldığı söyleniyor. Hayvanları korumak için elinde kürekle hayvanı öldüren adamı çiplesek daha iyi olmaz mıydı? Balyozla boğaya saatlerce vurarak, deliren adamı çiplesek daha iyi olmaz mıydı? Bir yere girerken bu insan  ‘tehlikelidir, öldürücüdür, zarar veriyor’ diye çiplenmesi daha iyi olmaz mıydı?”

‘Güncel’ yayınının tamamı ise şöyle:

Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu