“Kimlik Tespiti Çalışmalarında Titiz Olunmalı”

Kimlik Tespit Çalışmalarında Dikkat ! Adli Bilimciler Derneği Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde, felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Deprem bölgesinde görevli bir adli tıp uzmanı twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda ‘karışıklık’ nedeniyle bir mezarın yeniden açılacağını söyledi. 

Kimlik tespit çalışmaları

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10 ilde enkazlarda 9’uncu gün olmasına rağmen arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hala bugün enkazlardan sağ çıkan depremzedeler olması sevindirirken, adli tıp uzmanları da alanda bir yandan felaket kurbanlarının kimlik tespit çalışmalarını gerçekleştiriyor. Malatya’da deprem bölgesinde bulunan bir adli tıp uzmanı, twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “ve mezar açma- fethi kabirler başladı. Bir mezar için yeniden açılma kararı alındı. Yakınları karıştırmış. Açılıp DNA alınacak tekrar. İşler iyice sarpa saracak. Afet yönetimi çok kötü idi çok. Alla bu milletin yardımcısı olsun” cümlelerini kullandı.

Deprem felaketinde hayatlarını kaybeden vatandaşların kimlik tespit çalışmaları ile ilgili olarak adli tıp uzmanları ve afet kriminal inceleme ekipleri çalışmalar yapmaya başladı. Adli Bilimciler Derneği Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde, felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi konusunda yapılan çalışmalarla ilgili Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) sorularını yanıtladı. “Testi kırılmadan önce uyarıyoruz” diyen Prof. Dr. Hancı, 1999 Gölcük depreminde felaket kurbanlarının kimlik tespitleri konusunda yaşanan sorunların, bu kez tekrar etmemesi için temkinli olunması, titiz çalışılması yönünde uyarılarda bulundu.  

Kimlik Tespit Çalışmalarında Dikkat ! Adli Bilimciler Derneği Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde, felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

“Felaket Kurbanları Kimlik Tespit Çalışmalarında Titiz Olunmalı”

Başkan Prof. Dr. Hamit Hancı, 1999 depreminde can kayıplarının fazla olması ve hava koşullarının sıcak olması nedeniyle salgın riskine karşı toplu definlerin yapıldığını, bu yüzden de kimlik tespitlerinde sorunlar yaşandığını belirtti. Hancı, Kahramanmaraş depreminin 10 ilde etkili olması ve Marmara Depremine göre can kaybının çok daha fazla olmasının felaket kurbanlarının kimlik tespit çalışmalarında koordinasyonsuzluk ve aksaklıklar yaşanmasına neden olup olmadığına ilişkin sorumuza yanıt verdi. Prof. Dr. Hancı, “Marmara Depremi’nde can kaybı Kahramanmaraş depremine göre daha az olsa da ekipler de felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi konusunda şimdi olduğu kadar iyi değillerdi. Ondan sonraki yıllarda eğitimler ve kongreler düzenledik. Ekip şu an daha bilinçli ve bilgilidir. Bu depremlerde daha fazla ceset çıkacak, sayı daha fazla olacak ama ekipler bugün daha hazırlıklı. 1999 Depremi’nde tek amaç hayat kurtarmaktı. Bir de sıcak nedeniyle salgın hastalıklar olmaması için cenazeler bir an önce gömülüyordu. Şimdi soğuk hava nedeniyle böyle bir riskimiz yok. Testi kırıldıktan sonra değil, testi kırılmadan önce uyarı yapmak bizim vazifemizdir. DNA, Parmak izi Alınmadan cenazeler gömülmemeli” dedi. 

“Sadece Yakınlara Göstermek Yeterli değil”

Felaket kurbanlarının kimlik tespitlerinde, cenazelerin karıştırılmaması, mezarların tekrar açılmaması için ekiplerin çok dikkatli olmaları gerektiğine işaret eden Başkan Prof. Dr. Hancı, “Kimlik tespitlerinde çok dikkatli olunmalıdır. 1999’daki hataları yapmayalım. Mutlaka DNA testi yapılmalı, parmak izi alınmalıdır. Vefat eden kişinin vücudunda belirgin özellikleri var ise; yara,bere, doğum izi, ameliyat izi eksiklik gibi mutlaka kayıt edilmelidir. Tüm bunlar yapıldıktan ve kayda geçirildikten sonra defin işlemi yapılmalıdır. Sadece yakınlara gösterilerek defin yapılması sağlıklı olmuyor. Yüzde 50 yanlışlıklar çıkabiliyor” diye konuştu.  

Enkaz Kaldırma Çalışmalarında Acele Edilmemeli!

“Felaket kurbanlarını apar topar gömmeye gerek yok” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Hancı şöyle konuştu: “Canlılar için hipotermi nedeniyle çalışmaların koordineli yapılması önemlidir. Ancak vefat edenler için soğuk hava mevsim koşulları cesetlerin, kokuşma, çözülme ve  bozulmayı geciktirir. Enkaz çalışmalarında ölenlerin kimliklerinin tespit edilmesi, delillerin sağlıklı toplanması için acele edilmemesi gereklidir. Acele edilecek olan kısım insan yaşamıdır. Kurtarma konusunda bu saatten sonra çok nadir canlı çıkar ancak bir kişi için bile alanda olmak lazım. Afet kriminal inceleme ekipleri polisler de şu anda alanda iki üç yıl kurs verdik. Dünyada bir ilktir bu kurs. Olay yerinde bina yapımında kimin kusuru var hususunda afetlerde kriminal inceleme de yapılıyor.”  (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu