Kış Aylarını Kilo Almadan Geçirmek İçin 10 Tüyohaberi

Kış aylarında da kilomuzu dengede tutabileceğimize dikkat çeken Medical Park Tokat Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Hilal Mutlu Baynıkoğlu, “Yaz aylarında hareketin daha fazla olması, sıcak havalarla birlikte suyun daha fazla tüketilmesi ve gecelerin daha kısa olması sebebiyle herkes kilo verme eğilimindedir. Ancak kışın hareket azlığı, gece atıştırma alışkanlığıyla birer birer gelen kilolara 10 adımda kolayca dur diyebiliriz” dedi.

Medical Park Tokat Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Hilal Mutlu Baynıkoğlu, kış aylarında kilo almayı önleyecek bilgilendirmelerde bulundu.

Kış aylarında da kilomuzu dengede tutabileceğimize değinen Dyt. Hilal Mutlu, Baynıkoğlu, “Yaz aylarında hareketin daha fazla olması, sıcak havalarla birlikte suyun daha fazla tüketilmesi ve gecelerin daha kısa olması sebebiyle herkes kilo verme eğilimindedir. Ancak kışın hareket azlığı, gece atıştırma alışkanlığıyla birer birer gelen kilolara 10 adımda kolayca dur diyebiliriz” diye konuştu.

BU ÖNERİLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Dyt. Hilal Mutlu Baynıkoğlu, hangi durumlara dikkat edilmesi gerektiğini ve neler yapılabileceğini şöyle sıraladı:

  • “Vücudumuz harika çalışan bir makine gibidir. Makinedeki herhangi bir aksaklık sizin kilo almanıza sebep olabilir. İnsülin direnci, tiroidlerin düzgün çalışmaması, vitamin yetersizlikleri kilo vermenizin önündeki en büyük engeldir. Kilo vermeye kara verir vermez kan tahlillerinize baktırmanızda fayda var.
  • Yapılan araştırmalar günlük uyku süresi ile alınan kalori arasında bir bağ olduğunu gösteriyor. 5 saat ve daha az uyuyan bireylerde normalden daha fazla kalori alımına bağlı olarak kilo artışı gözlemlenmektedir.
  • Bitki çaylarının mucizelerinden faydalanın. Yeşil çay, beyaz çay, mate çayı gibi metabolizma hızlandıran çayları günlük beslenmenize mutlaka ekleyin. Bu çayları kullanırken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri günlük tüketilen doz, ikincisi ise kalp, tansiyon, böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıkların ve gebelik durumunun olmamasıdır. Bitki çaylarını kullanmadan önce mutlaka diyetisyeninize ve doktorunuza danışınız.
  • Peynir, süt, yoğurt, ayran gibi süt ve süt ürünlerini tüketirken light olanları tercih etmek günlük kalori alımınızın azalmasına yardımcı olur. 
  • Yumurta tüketimi ile beraber tokluk sürenizi artırabilirsiniz. Mucize besin, anne sütünden sonraki en kaliteli proteindir. Güne yumurta ile başlamak 36 saat tok kalmanıza yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise yumurtayı yağda pişirmemektir. Haşlanmış veya omlet/menemen şeklinde tercih edilebilir.
  • Yemeklerinize lezzet katabilirsiniz. Yemekleri yaparken pul biber, kırmızıbiber, kekik, kör, kimyon, zerdeçal eklemek hem tuz tüketiminizi azaltır hem de metabolizmanızı ateşler.
  • Günlük hayatınızda suya mazeret bulmamalısınız. Kilo kaybınıza en büyük destekçi günlük içmeniz gereken sudur. Sabah kalkınca 2 bardak su içmek, öğünlerden önce 1 bardak su içmek, banyoya girmeden 1 bardak su içmek hem iştahınızı baskılar, hem de metabolizmanızı hızlandırır. Günlük 2-3 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin. 
  • Sporu dönem dönem yapılan bir aktivite olarak görmeyin ve düzenli hale getirin. Önce daha ulaşılabilir hedeflerle başlayıp, her hafta hedeflerinizi yapabileceğiniz ölçülerde artırın. Yapacağınız sporu kesinlikle öğünlerden hemen sonra yapmayın, en az 1.5 saat geçmesine dikkat edin.
  • Yemeklerinizi yavaş yiyor musunuz, yoksa masadan en çabuk kalkan siz misiniz? Beyne tokluk hissinin 20. dakikada gittiğini unutmayın, yemeklerinizi mutlaka yavaş yavaş yiyin, bir lokmayı 15-20 dakika çiğnemeye özen gösterin.
  • Her öğünde masada çiğ sebze olmasına özen gösterin. Mevsiminde tüketilen sebzeler hem günlük almanız gereken lif içeriğini sağlar hem de daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu