Kocaeli Büyükşehir'den ekim ayında çiftçilere 156 milyonluk tarımsal destekhaberi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmaya, tarımsal kalkınmaya ve hayvancılığa yönelik desteklerini bu yıl da artırarak sürdürüyor. Bu kapsamda, yaklaşık 16.000 çiftçiye 2,7 milyon litre hibe mazot, 3.000 çiftçiye yüzde 50 hibeli 1.250 ton yem bitkisi tohumu ve 30 üreticiye modern sera desteği sağlanacak. Yaklaşık 156 milyon TL değerindeki desteklerden yararlanmak isteyen çiftlerin katılımı ile teslim töreni düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi’nin “Tohumlar toprakla buluşuyor, ekim ayı bereketleniyor” sloganı ile Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlediği törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu ve Veysal Tipioğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Numan Balaban, belediye başkanları, ilçelerin ziraat odası başkanları, tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunan kooperatif ve birliklerin başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nün tarımsal destek ve hizmetlerini anlatan kısa film gösterisi yapıldı.

 

BÜYÜKAKIN: “4,5 YILDA 58 TARIMSAL PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın programda yaptığı konuşmada, 4,5 yılda 58 önemli tarımsal destekleme projesini hayata geçirdiklerini, üreticilere yaklaşık 450 milyon TL değerinde destek sağladıklarını söyledi. Bugün burada ekim ayı içerisinde, hibe akaryakıt, yem bitkisi tohumu ve sera yapımı projelerinin teslimini yapacaklarını belirten Başkan Büyükakın, “Bir ülke, bir şehir, bir organizasyonda ortak bir niyet etrafında birleşirlerse maksatlar bir olursa,  yürekler aynı ritimde atarsa başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Önemli olan maksat birliğidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında, yeni yüzyılda büyük bir seferberliğin içindeyiz. Biz geleceğin büyük Türkiye’sini inşa edecek adımlarla yürüyoruz. Biz geçmişte, ilimle ve Anadolu insanının irfanıyla bunları başardık. Ve biz yeniden böyle bir şey yapmanın yegane namzetiyiz. Biz büyük bir medeniyetin mirasçılarıyız” diye konuştu.

 

“GIDA RİSKİ YAŞANMASIN DİYE ÇALIŞIYORUZ”

Pandemi, küresel ekonomik kriz ve savaşlar nedeniyle hammaddelerin girdilerinde sıkıntı olduğunu ve bundan tarımın da olumsuz etkilendiğini dile getiren Başkan Büyükakın, “Topraklarımızı ekemezsek orada bir sıkıntı var demektir. Bir ülkenin milli güvenlik riski neyse ekilemeyen topraklar ve gıda riski de aynıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız da bizlere bunları anlatıyor. Bizim kafamız aynı zamanda Filistin’de zülüm gören kardeşlerimiz için de çalışıyor. Kalbimiz orada da atıyor. Bizim kafamızda, bu memlekete yeni yüzyılda, dünyaya tıpkı ceddimizin bir zamanlar yaptığı gibi nizam ve intizam getirmek var. Biz Filistin topraklarına 400 yıl boyunca hakim olduğumuz dönemde orada Musevi’si, İsevi’si, Muhammedi’si hepsi barış ve kardeşlik içinde yaşadı. Bu bizim medeniyetimizle, ilmimizle, imanımızla ve irfanımızla inşa ettiğimiz bir şey. Biz toprağı ekerken de aynı mantıkla bakarız, çocuğu yetiştirirken de aynı mantıkla bakarız. Biz Allah’ın ismiyle başlarız, hamdederek bitiririz” ifadelerini kullandı.

 

“BİBERİYE EKSTRAKTI YAĞ KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR”

Başkan Büyükakın, biberiye süper kritik ekstraktının, ayçiçeği yağında kullanılması noktasında Büyükşehir olarak Trakya Birlik ile beraber çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayçiçeği yağı, kızartmalarda üç kere kullanılıyor. Ama biz bunu 9-10 sefere kadar tekrar kızartma imkanı sağladık. Bu biberiye özü, kanserojen etkilerini de azaltan, yani insanı kanser yapan etkenleri de kontrol altına alan bir özellik. Tıbbi ve aromatik bitkileri satın alma garantisi ile ektiriyoruz. Üreticilere alın terinin karşılığını veriyoruz. Biberiyeyi ot olarak sattığınızda elde edilen gelir ile yağını çıkartıp sattığınızda elde edilen çok farklı. Türkiye olarak inanılmaz bir floraya sahibiz. Ata tohumu ve organik tarımla ilgili daha iyisi yapılabilir”

 

“KOCAELİ’DE HER AY EKİM AYIDIR”

Bu toprakların ekilmeye devam etmesi için tarıma ve hayvancılığa desteklerin süreceğini aktaran Başkan Büyükakın, “Kocaeli nüfusunun yüzde 6’sı kırsalda yaşıyor. Bu yüzde 6’ya biz 4,5 yılda hayata geçirdiğimiz projelerle 450 milyon harcadık. Mazotundan yem bitkisi tohumuna, gübresinden serasına kadar destek verdik. Projeler bitene kadar 150 milyon TL daha ilave edeceğiz. Biz bu parayla şehir merkezinde çevre düzenlemesi ya da aydınlatma yapabilirdik. Daha göze batardı ama biz bunu tercih etmedik. Tarımın, hayvancılığımızın geleceğini düşündük. Hiçbir zaman popülizm yapmadık. Biz bu destekleri vermeye devam ettiğimiz sürece her ay ikim ayı olacak. Bu destekler çerçevesinde yanımızda kalmanızı, yeni Türkiye Yüzyılı idealine güç ve destek vermenizi sizlerden rica ediyorum. Bu projelere destek olmanızı, sahip çıkmanızı, bize inanmanızı bizlerle beraber çalışmanızı rica ediyorum” şeklinde konuştu. 

 

“YENİLİKÇİ PROJELERLE GELİN”

Başkan Tahir Büyükakın, toprakla uğraşan kadın ve gençlerin sayısının daha da artması gerektiğine de işaret ederek, “Bana proje ile gelin. Özellikle toprakla uğraşan kadın ve gençlerimiz, yenilikçi projeler için birlikte çalışalım. Muhtarlık İşleri Dairemiz ve A Takımı her zaman hizmetinizdedir. Sekapark AŞ’yi bunun için kurduk. İşi kolay kılmak için varız. Uçtan uca yönetim danışmanlığınızı, üretim danışmanlığınızı yapmaya hazırız. Manda yoğurdu mu yapacaksınız, markalaşın. Biz size bunun için destek olalım. Ziraatçılarımızla, veterinerlerimizle hizmetinizdeyiz. Biz sizin işinizi kolaylaştırmak için varız. Desteklerimiz tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olsun” dedi.

 

HAMZA DAĞ: “BÜYÜKŞEHİR ÖRNEK PROJELERLE ÖNCÜ BİR ŞEHRİMİZDİR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise Türkiye’nin son yıllarda özellikle savunma sanayi başta olmak üzere bilgi, bilişim ve Ar-Ge olarak ciddi anlamda büyük bir ivme kazandığını, üretimini artırdığını söyledi. Tarımda, toprakların daha verimli kullanılması konusunda sürecin devam ettiğini belirten Dağ, “Aynı zamanda katma değer üreten ve 12 ay üretim yapan bir süreci ortaya koymamız gerekiyor. Bu anlamda tarım bakanlığımızın hizmetleri yıllardır devam ediyor. Belediyelerin işin içine girmesi ve belediyelerin kendi şehrine daha hakim olarak, doğru yerde doğru ürünü destekleme noktasında yapacağı işler katma değeri ve göstergesi çok daha hızlı ortaya çıkacak sonuçlar veriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir tarıma yönelik örnek projelerini takip ediyoruz. Biberiyelerden elde edilen doğal antioksidan ekstraktı ile üretilen ayçiçeği yağından hibe mazota, tohumundan gübresine verilen destekler çok önemli. Tarımın desteklenmesi konusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz bu anlamda öncü bir şehrimiz. Hem sanayide hem de tarımda ülkemize ciddi anlamda katma değer sağlıyor. Bütün bu destek ve katkılarından dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a çok teşekkür ediyorum. Üreten çiftçilerimizi de tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

TRAKYA BİRLİK BAŞKANI KIRBİÇ: “TÜKETİCİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN” 

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç da birlik olarak her zaman yeniliklere açık olarak kaliteden ödün vermeyen bir anlayışla yollarına devam ettiklerini belirtti. Trakya Birlik’in daima ülkeye yenilikleri kazandırmış bir kurum olduğunu söyleyen Kırbiç, şunları kaydetti: “Bugün burada yine bir ilki hayata geçirmek üzere bir araya geldik. Trakya Birlik ve Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin işbirliği ile geliştirilen ve Türkiye’de bir ilk olan biberiye ekstraktı ayçiçeği yağı, Trakya Birlik ürünlerine eklenmiştir. Profesyonel mutfak tüketicilerin tercihine sunulmuştur. Doğal biberiye ekstraktı yağını, Biryağ kalitesi ile bir araya getirdik. Bu proje sayesinde bölgedeki üreticilerimizin artı kazancı oluşmuş, tüketicilerimiz ise sağlık, afiyet ve lezzet anlamında bir ürün kazanmıştır. Projenin hayata geçirilmesinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Belediye Başkanımızın böyle projelere ne kadar önem verdiğini takip ediyoruz. Başkanımızın yeni projeleri ve yeni düşüncelerinin de olduğunu biliyoruz. Bizler de Trakya Birlik olarak ülkemize, milletimize yapılacak olan her türlü hizmette Başkanımız gibi öncü olmaya her zaman hazır olduğumuzu ifade ediyorum. Biberiye ekstraktı ayçiçeği yağının milletimize, tüketicilerimize hayırlı olmasını diliyorum”

 

“EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, hükümetin tarıma verdiği desteklerin yanı sıra Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin de çiftçilere tarımsal destekler verdiğini belirterek, “Tahir Büyükakın Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

ZİRAAT ODASI BAŞKANI KARAASLAN: “ÇİFTÇİ DOSTU BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Son olarak çiftçileri temsilen konuşan İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, her türlü zorluğa rağmen çiftçilerin, şehrin ve ülkenin kalkınmasında, ekonominin büyümesinde, ekmeğin, sebzenin, meyvenin, etin, sütün kısacası toprakta yetişen tüm ürünlerin üretiminde ve sofralara ulaşmasında alın teri dökerek yoğun emek harcadığını vurguladı. Karaaslan, “Aklında üretmek ve üreterek ilimiz ve ülkemiz ekonomisine değer katmaktan başka gayesi olmayan çiftçilerimize verdiği tarımsal desteklerle üreticilerin kendisine ‘Çiftçi dostu belediye başkanı’ payesi verilen belki de Türkiye’nin ilk ve tek Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a, tüm üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

 

MAZOT KARTLARI ÇİFTÇİLERE TESLİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından, Başkan Tahir Büyükakın ve protokol üyeleri, çiftçilere mazot kartı, yem bitkisi tohumu ve modern seralarını teslim etti. Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) kapsamında Kocaeli’de yetiştirilen biberiye ekstraktı ayçiçeği yağının tanıtımı yapıldı. 18 litrelik yağ, biberiye üretimi yapan bir çiftçiye hediye edildi. Büyükşehir’in tarımsal desteklerinden yaralanan çiftçiler, ürettikleri petek balı, yumurta, çilek, manda yoğurdu ve çeşitli sebze ve meyvelerden oluşan hediyelerini Başkan Büyükakın’a takdim etti. Üreticiler, ilaçlama makineleri, çapa motoru ve diğer tarımsal aletlerinin sergilendiği fuaye alanını gezdi. Davetlilere mancarlı pide ikram edildi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu