Rosatom 4. Nesil BREST-OD-300 Reaktörünün Kurulumuna Başladıhaberi

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Batı Sibirya’da bulunan Tomsk Bölgesi’ndeki Seversk kentinde yer alan Pilot Tanıtım Enerji Kompleksi (PDEC) sahasında yenilikçi hızlı nötron BREST-OD-300 reaktörü ile bir güç ünitesinin inşasında önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

Toplam ağırlığı 165 ton olan çelik reaktör taban plakası monte edildi. İşçiler reaktör kabının ilk bölümü olan muhafazanın alt katmanını reaktör şaftına da yükledi.

Dünyanın ilk yeni nesil kurşun soğutmalı hızlı reaktörü BREST-OD-300’ün reaktör kabının dış kısmı olan muhafaza, ısı yalıtımlı betonun tutulmasını sağlıyor ve soğutucu devresinin sınırını çevreleyen ek bir yerel koruma bariyeri oluşturuyor. Yüzey sıcaklığının 60 santigrat dereceyi geçmemesi gerekiyor.  Radyasyon arka planı doğal arka plana eşit olma özelliği taşıyor.

“Doğal güvenlik” ilkelerine dayanan kurşun soğutmalı BREST-OD-300 hızlı reaktörle çalışan 300 MW’lık bir nükleer güç santrali, Rosatom’a bağlı TVEL Yakıt Şirketi’nin bir kuruluşu olan Seversk’teki Sibirya Kimya Tesisi sahasında inşa edilmekte olan Pilot Tanıtım Enerji Kompleksinin temel bileşeni olma özelliği taşıyor. PDEC tesisleri, Rosatom’un stratejik projesi olan “Proryv” (Atılım) kapsamında geliştiriliyor. Tesisler, güç ünitesinin yanı sıra, ışınlanmış yakıtın yeniden işlenmesi için bir ünite ve uranyum-plütonyum nitrür yakıt üretimi için bir ünite olan yerinde kapalı nükleer yakıt döngüsü tesislerini de içeriyor. 

BREST-OD-300 reaktör ünitesinin Baş Tasarımcısı ve “Proryv” proje ekibinin Genel Tasarımcısı Vadim Lemekhov konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dünyanın ilk kurşun soğutmalı hızlı reaktörü olan 4.  Nesil BREST-OD-300 reaktörünün kurulumuna başladık. Geleneksel hafif su VVER termal reaktörlerinin aksine BREST, bütünleşik bir yerleşime sahiptir. Kazanı VVER gibi tamamen metal bir yapı değil, birincil devre ekipmanını barındıracak metal boşluklara sahip metal-beton bir yapıdır. Boşluklar arası inşaat sırasında kademeli olarak beton dolgu ile doldurulmalıdır. Ayrıca BREST reaktör kabı boyut olarak daha büyüktür.  Parçalar halinde teslim edilebilir ve son montaj yalnızca PDEC şantiyesinde mümkündür.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu