Tatar: "Toplam artçı sayısı 3 bin 858"

Tatar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“3-4 metreye varan yerkabuğundaki yer değiştirmeler, dün sahadan gelen bilgiler ışığında 7 metre 30 santimetreye kadar olduğu bilgisi var. Bunlar çok ciddi rakamlar. Şu anda TÜBİTAK’ın, AFAD’ın desteğiyle, yurt dışından gelen çok sayıda araştırmacının katkısıyla deprem bölgesinde bilimsel anlamda çok ciddi çalışmalar yapılıyor.

Ortaya çıkan yaklaşık 7,5 metre civarındaki deformasyon, bizim son 2 bin yılda yaşadığımız ve bir deprem sonucunda ortaya çıkan en büyük deformasyona karşılık geliyor. Bu deprem, bizim en önemli iki tane doğrultu atımlı aktif fay zonlarımızdan birisi olan Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde meydana geldi. Üzerindeki 5 ayrı parçası bu deprem sonucunda kırıldı. Bu depremin yüzey kırığı  şu ana kadar sahada yapılan çalışmalara göre, hemen Hatay’ın kuzeyinden başlayıp Hassa, Kırıkhan şeklinde devam edip, oradan Pazarcık, Gölbaşı ve daha da kuzey doğuya doğru devam ettiğini biliyoruz.

Bu depremler sonucunda Doğu Anadolu Fay Zonunun kırılan parçaları, Amanos, Gölbaşı Pazarcık, Erkenek, Çardak, Göksun segmentleri olarak belirtilebilir. Şu ana kadar çok yoğun bir artçı sarsıntısı var. Baktığınızda çok olağandışı bir durumla karşı karşıyayız.

Toplam artçı sayısı 3 bin 858. Bu çok ciddi bir rakam. Şu anda konuştuğumuz dakikalarda bile bu artçı sayılarının 3 bin 900’ün üzerini aştığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunların 3 ile 4 arası olanlarının sayısı bin 253. 4 ile 5 arası büyüklükteki artçı sarsıntıların sayısı ise 394. 5 ile 6 arası büyüklükteki artçı sarsıntıların sayısı ise şu an itibarıyla 38. Bu deprem bölgede yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanda doğrudan etki yaratmış durumda.

Artçı sarsıntılar devam ediyor. Halen bölgede çok sayıda yıkılmamış, ağır hasarlı ya da orta hasarlı binalar var. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu binalardan uzak durması çok büyük önem taşıyor. 4 ve 5 üzeri büyüklükteki meydana gelebilecek artçı sarsıntıların sonrasında özellikle yıkılmamış olan binalarda da yıkımlar gerçekleşebilir.

Arama kurtarma faaliyetleri bir yandan devam ediyor. Bir yandan bu faaliyetlerin bittiği yerlerde enkaz kaldırma faaliyetleri sürüyor.

Bölgenin kimi yerlerin çok yoğun kar yağışı var. Buralarda çığ tehlikesi olabilir. Vatandaşlarımızın ve tüm kamu görevlilerin de bu anlamda daha dikkatli, teyakkuz halinde olmasını özellikle rica ediyoruz. Kimi yerlerde de aynı zamanda heyelan veya kaya düşmesi tehlikesinin olduğu alanlar da var.

Halen mucizevi kurtuluşlar devam ediyor. Bu bizleri çok mutlu ediyor. Bu yoğunluğun arasında bu tür haberler almak insana güç veriyor. Temennimiz bu mucizevi kurtuluşların devam etmesi.

400 kilometrenin üzerinde bir yüzey kırığının oluştuğunu biliyoruz. Yer kabuğu deprem yaklaşık 8-10 kilometre derinlikte meydana geliyor ve bu kırılma yüzeye kadar çıkıyor. Bu kırılma sonucunda yer kabuğunda çok büyük deformasyonların geliştiğini görüyorsunuz.”

Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu