Türkiye ve Birleşik Krallık'tan, kültür ve sanat kuruluşlarının yaratıcı iş birlikleri başladıhaberi

British Council, Türkiye ve Birleşik Krallık’taki kültür-sanat kuruluşlarının yaratıcı iş birlikleri geliştirmelerine destek olmak ve yenilikçi ve sanatsal iş birliklerini teşvik etmek üzere hayata geçirdiği hibe programı ile Türkiye’den 21 kuruma toplam yaklaşık 3 milyon TL hibe desteği sağlandı. Ocak ayında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin’de gerçekleşecek görsel sanatlardan filme, performans sanatlarından müziğe ve edebiyata uzanan farklı kültür ve sanat alanlarındaki etkinlikler, sanat severlerin beğenisine sunuluyor.

British Council’ın, Birleşik Krallık’taki yaratıcı oluşumlar ile Türkiye’deki kültür ve sanat kuruluşları arasında yaratıcı iş birliği projelerini geliştirmek üzere açtığı hibe çağrısının kazananları belli oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra Adana, Antalya, Bursa, Çanakkale, Mersin ve Gaziantep’ten 21 kültür ve sanat kuruluşunun Birleşik Krallık’tan partnerleriyle kazandığı hibe destekleri, Ekim 2022- Mart 2023 tarihleri arasında farklı etkinliklerle sanat severlerle buluşuyor.

Türkiye ve Birleşik Krallık’tan toplam kültür ve sanat kuruluşunun dahil olduğu hibe programı, görsel sanatlar, film, tiyatro, performans sanatları, yaratıcı ekonomi, tasarım, mimari müzik ve edebiyat alanlarında farklı etkinlikleri barındırıyor. Toplamda yaklaşık 3 milyon TL hibe desteği sağlanan ‘Yaratıcı İş birlikleri’ programı, Türkiye ve Birleşik Krallık’taki sanatçı ve kültür-sanat kuruluşlarının, yaratıcı iş birlikleri geliştirmesi ve yenilikçi, kapsayıcı, yaratıcı ve sanatsal üretimlerin teşvik edilmesi hedefiyle hayata geçirildi. 

Görsel sanatlardan filme, performans sanatlarından müziğe ve edebiyata dopdolu bir Ocak ayı…

‘Yaratıcı İş birlikleri’ hibe kazananlarının Ocak ayındaki ilk etkinliği, Ankara Aks Derneği ve Kods Design Studio tarafından 11-15 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek. UrbanJam serisinin ilk adımı olan ve ‘Geleceğin Şehirleri’ temasıyla Ankara’da başlayacak programda, şehirlerin geleceğine yönelik senaryolar ve sahne prodüksiyonları öne çıkacak ve mimarlık, şehir ve oyun alanındaki uzmanlar rehberliğinde şehrin geleceği için video oyunu fikirleri, oyunlar aracılığıyla görsel ve mekansal sahneler üretilecek.

Ka Atölye’nin ‘Bak Sana Ne Getirdim’ buluşmalarının bir parçası olan ‘Bak Sana Ne Getirdim: İngiltere Seçkileri’ 13-14 Ocak tarihlerinde, Ka’nın kütüphanesi için Aron Mörel (Mörel Books), Ramon Pez (Colors Magazine), Tom Booth Woodger (Besides Press) ve Bruno Ceschel’in (Self Publish Be Happy) kendi ürettikleri, tasarladıkları, bastıkları ve seçtikleri kitaplara ev sahipliği yapacak.

Başka Sinema ve National Theatre Live iş birliğiyle hayata geçen ‘Tiyatro Başka Sinema’da’, Birleşik Krallık’ın en prestijli tiyatro sahnelerinde kapalı gişe oynayan The Seagull (19 Ocak), Frankenstein (23 Şubat) ve The Crucible (23 Mart) oyunlarını, canlı çekimleri ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin’de seyirciyle buluşturacak. 

İstanbul Diyalog Müzesi’nin, İngiltere’de çalışmalarına devam eden işitme engelli sanatçı Juan delGado ve danışmanlık şirketi Mind the Life ile birlikte 21 Ocak’ta açılışını yapacağı ‘The Ringing Forest’ sergisi, ziyaretçilerin duyularını engelleyerek işitme engelli bireylerin dünyasını deneyimlemelerini sağlayacak. 

‘Yaratıcı İş birlikleri’ kapsamında, Birkbeck Centre for Contemporary Theatre Dr. Seda İlter ile iş birliği içinde digitalLABperformance girişimi, performans sanatının ekoeleştiri, ekofeminizm ve posthümanizm teorileri ile kesişimlerini keşfetmeye yönelik yeni bir programa ev sahipliği yapacak. Donna Haraway’in ucubeler ve canavarlar kavramlarından ilham alan bu program, ekofeminist edebiyatın ikonik gotik karakterleri, Shakespeare’in doğaüstü karakterleri ve Anadolu kültürü ve coğrafyasının ‘canavarları’ üzerine ortak araştırma, okuma ve tasarlanmış bir dramaturji yapmayı hedefliyor. Bu iş birliği kapsamında, 22 Ocak’ta Dr. Louise LePage’in Posthuman Tiyatro ve 29 Ocak’ta Dr. Caroline Edwards’ın Posthuman Erotizm: Wangechi Mutu’nun Karşı-Poetikasının Temelleri ve Beatriz Cabur’un Dijital Tiyatronun Farklı Biçimleri seminerlerini çevrimiçi olarak izlemek mümkün olacak.

Eserleriyle dünyada önemli bir ilham kaynağı olan ünlü İngiliz yazar Virgina Woolf’un mirasından yola çıkarak kurgulanan ‘Türkiye’de Virginia Woolf Projesi’, Evliyagil Müzesi ve Virginia Woolf Çalışmaları Girişimi iş birliğiyle gösteriler, söyleşiler, atölye çalışmaları ve sergiden oluşan kapsamlı bir etkinlik dizisi sunacak. 28 Ocak’ta Pera Müzesi’ndeki sempozyumla başlayacak olan projenin açılış konuşması, Virginia Woolf’un yazarı, İngiliz romancı Maggie Gee tarafından yapılacak.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin, Engelli Vakfı ve De-Charles Resources ortaklığıyla 31 Ocak’ta başlatacağı ‘Okul-Aile-Öğretim Üyesi Görüşleri Doğrultusunda Otizmli Bireylerin Müzik Eğitiminde Deneyim Paylaşımı’ çalıştayı, otizmli bireylerin toplum ve aileleri ile iletişimlerini ve sosyal becerilerini müzik yoluyla geliştirmek ve topluma entegre olmalarını sağlamak amacıyla Mart ayı sonunda düzenlenecek Engelsiz Müzik Festivali’ne bir hazırlık buluşması olacak.

Ocak ayında gerçekleşecek son etkinlik ise bir açık çağrı olacak. Türkiye’nin farklı geçmişlerinden ve farklı şehirlerinden gelen ayrıcalıklı genç kadınları güçlendirmeyi hedefleyen Hiphop Ladies ve Myself UK Dance Company’nin düzenleyeceği ‘Dans Eden Kadınların Yaratıcı Zihinleri’ isimli video yarışmasına, 1-29 Ocak tarihleri arasında başvurmak mümkün olacak. Seçilenlere çevrimiçi danışmanlığın sunulacak yarışmanın bir sonraki adımı ise Via Dance Bursa’da yapılacak sokak dans kampı olacak. Adaylar, kendilerini dans ve Rap müzikle ifade etmeleri için Yaratıcı Sokak Dansı Kampı sürecine davet edilecekler.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu