Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Besin Çalışma Grubu, Türkiye de ilk kez besin alerjisini merak eden herkesin katılabileceği ücretsiz bir online kongre düzenliyor.
Hekim, hasta ve hastanın yakın çevresi arasındaki dayanışmanın güçlendirmesi amacıyla düzenlenen konferansta, doktorlar deneyimlerini paylaşırken hastaların kaygılarını dinleyerek sorularına cevap verecek. Ülkemizde ilk kez düzenlenecek kongre ücretsiz ve herkesin katılımına açık bir şekilde 15 Mayıs Pazar günü çevrimiçi olarak Alerjim TV ve derneğin sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Besin Çalışma Grubu, 15 Mayıs’ta besin alerjisi hakkında bilgi almak isteyen herkesin ücretsiz katılabileceği online bir kongre düzenliyor. Prof. Dr. Ayşen Bingöl’ün başkanlığını yürüteceği kongrede, alerjinin farklı alanlarında uzman hekimler Betül Büyüktiryaki, Gülbin Bingöl, Velat Çelik, Demet Can, Derya Ufuk Altıntaş, Esen Demir, Haluk Çokuğraş, Özge Uysal Soyer, Metin Aydoğan, Bülent Bozkurt, Ferhan Özşeker, Emel Atayık, Seçil Kepil Özdemir, Reha Cengizlier, Tekin Nacaroğlu, Bülent Şekerel, Berna Dursun ve Reyhan Gümüşburun halkı bilgilendirecek ve izleyicilerin sorularını yanıtlayacaklar. Kongrede ayrıca erişkin hastalar adına Mustafa Önal, çocuk hastalar adına Özlem Ceylan hastalık sürecini ve tedavi deneyimlerini paylaşacaklar. Dr. Ebru Arık Yılmaz’ın sekreterliğini üstleneceği kongrenin düzenleme kurulunda Dr. Cansın Saçkesen, Dr. Gülden Paşaoğlu Karakış ve Dr. Vedat Çelik yer alıyor.
Besin Alerjisi Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey Bu Kongrede
Besin alerjilerinin her boyutuyla tartışılacağı 3 farklı oturumda ‘Besin Alerjisini Tanıyalım’, ‘Çocuklarda Besin Alerjileri’ ve ‘Erişkinlerde Besin Alerjileri’ konuları ele alınacak.
Besin alerjisi doğru yönetilmezse alerjik şoka bile neden olur!
Besin alerjisinin hastaların ve ailelerinin yaşamlarına büyük yük getirdiğin altını çizen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Besin Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, şu açıklamayı yaptı: “Besin alerjisi hem çocuk hem erişkinde olabilir ancak, çocuklarda çok daha sık görülmektedir. Çocuklarda besin alerjisi sıklığı %4-6 iken erişkinlerde bu oran %1-2 olmaktadır. Besin alerjisi doğru yönetilmezse beslenme eksikliği, sık hastalanma, anaflaksi (alerjik şok), sosyal izolasyon ve oluşturduğu stres nedeniyle psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle tanısı kadar ve izleminin de doğru yapılması gereklidir.”
Kongremizle farkındalık yaratmak istiyoruz…
Besin alerjilerinin son yıllarda oldukça sık görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Ayşen Bingöl, bu artışa paralel olarak hastaların bu konudaki farkındalığının arttığını ve bazen internetten veya çevrelerinden bu konuda bilgi edinmeye çalıştıklarını söyledi. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel veya doğru olmayabileceği uyarısını yapan Prof. Dr. Bingöl, “Bu nedenle Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Besin Alerjisi Çalışma Grubu olarak ülkemizde ilk kez halka yönelik bir besin alerjisi kongresi düzenliyoruz. Bu kongrede Çocuk ve Erişkin Alerji-İmmunoloji uzmanları önemli konularda hastalara öz bilgiler verecekler ve katılımcıların sorularını cevaplayabilecekler” dedi.
Halk için Besin Alerjisi Kongresi’nde yer alacak başlıca konular şöyle:
- Çocuk ve erişkinde hangi yakınmalar besin alerjisini düşündürür? Ne zaman besin alerjisinden şüphelenmeliyiz?
- Besin Alerjisi tanısı nasıl konulur? Besin alerjisi olan bir hasta nasıl beslenmeli?
- Besin alerjileri tedavi edilebilir mi? Besin alerjili hastaların izleminde neler yapılmalı?
- Besin alerjilerinde gizli tehlikeler nelerdir? Alerjik şok nasıl anlaşılır?